/// Λέβητας Pellet

Το Πέλετ (pellet) τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας ως εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης.  Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή του πετρελαίου.

Αν και το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να επιτύχει ένα νοικοκυριό με τον λέβητα pellet μπορεί να φθάσει και το 50%, ο λάθος σχεδιασμός του συστήματος, η κακή εφαρμογή του αλλά κυρίως η αγορά «φθηνού» ή κακής ποιότητας υλικού καύσης (pellet) μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. (π.χ. αν το pellet στο σύστημα αποθήκευσης που έχουμε κρατήσει υγρασία πάνω από 20% η απόδοση του συστήματος πέφτει στο μισό! – κατανάλωση: ίδια με το πετρέλαιο!)

Η Smart Eco με εμπειρία 17 ετών σε εφαρμογές θέρμανσης σε όλα τα επίπεδα κατοικίας (μονοκατοικία, πολυκατοικία) εγγυάται την σωστή μελέτη και εγκατάσταση όλων των τύπων λεβητών – καυστήρων pellet (kit) με στόχο την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές της εταιρίας αφού διενεργήσουν αυτοψία στο χώρο σας, σας παραδίδουν οικονομοτεχνική μελέτη με ανάλυση για το κόστος και τον χρόνο απόσβεσης, καθώς και το ποσοστό εξοικονόμησης  ενέργειας για την λύση θέρμανσης που επιλέγετε.

Η Smart Eco σε συνεργασία με τραπεζικούς ομίλους σας βοηθούν στη χρηματοδότηση του έργου σας. Έτσι η μηνιαία σας δόση μπορεί να προσαρμοστεί στο ποσό της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνετε.

Εκδηλώστε ενδιαφέρον εδώ και οι ενεργειακοί επιθεωρητές της εταιρίας μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας για μια αυτοψία στο χώρο σας.

Τι είναι το pellet ;

Τα pellets είναι ένα νέο καύσιμο που απαντά στην ζήτηση για καθαρή και φθηνή ενέργεια. Η λύση θέρμανσης με pellets δίνει την δυνατότητα να έχουμε οικονομία στην θέρμανση του σπιτιού της τάξης του 40% – 50%. Τα pellets ανήκουν στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορούν να παραχθούν από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου και αγροτικών καλλιεργειών καθώς και από καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Είναι σε συμπιεσμένη μορφή, διαμέτρου 6mm-8mm και μήκους 10mm-50mm.

Τα pellets είναι ανταγωνιστικά έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και του ηλεκτρισμού όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και σε σχέση με την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία της τεχνολογίας. Ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων ειδών και μοντέλων από θερμάστρες, καυστήρες και επιμέρους θερμικών εφαρμογών των wood pellets έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, κυρίως από το 1999 και μετέπειτα. Με την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων διεθνώς, το 2005, η ζήτηση των καταναλωτών για χρήση των wood pellets έχει αυξηθεί σημαντικά και μία αξιόλογη βιομηχανία παραγωγής και διάθεσης αναπτύσσεται δυναμικά γύρω απ’ αυτά.

Οι συσκευές καύσης είναι τώρα μοντέρνες κατασκευές, ασφαλείς και φιλικές προς τον καταναλωτή – χρήστη τους, ηλεκτρονικά ελεγχόμενες κατά την λειτουργία τους, παραγόμενες με βάση την εφαρμογή κανόνων και οδηγιών της Ε.Ε.

Ιδιότητες Pellets:

Παράγονται από υπολείμματα ξυλείας ή αγροτικών καλλιεργειών, όχι από υλοτόμηση, που συμπιέζονται με ατμό χωρίς καμία χημική προσθήκη (κόλες, ρητίνες κ.α.). Ιδανικά για να τροφοδοτήσουν συσκευές θέρμανσης, τα pellet είναι καθαρά και ουδέτερα ως προς τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Δεν αποσταθεροποιούν το κλίμα, μιας και οι όποιες εκπομπές (CO2) από την καύση τους ισοσκελίζονται από ισοδύναμες ποσότητες (CO2) που απορροφήθηκαν από το φυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του (διαδικασία φωτοσύνθεσης). Καίγονται τελείως, χωρίς να παράγουν καπνό, αφήνοντας ελάχιστα υπολείμματα στάχτης, πάντοτε κάτω από 1% και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμο λίπασμα για τον κήπο.

Οικονομική ανάλυση:

Η ενεργειακή πυκνότητα των pellet είναι περίπου διπλάσια αυτής του ξύλου. Αυτό οφείλεται στην παρασκευή τους (μεγάλη συμπίεση) και στην αφύγρανσή τους. Σύμφωνα με την θερμιδική τους απόδοση και το κόστος τους, έχουν τελικά το μισό ακριβώς κόστος έναντι του πετρελαίου. Αυτά αναλύονται επακριβώς στον παρακάτω πίνακα:

Οικονομική σύγκριση των καυσίμων πετρελαίου και pellets

Οικονομική σύγκριση των καυσίμων πετρελαίου και pellets

ΛΕΒΗΤΕΣ PELLETS ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΖΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Οι Λέβητες που χρησιμοποιούν Pellets ως καύσιμο για να θέρμανση έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια, μεγέθη και τρόπους λειτουργίας, αλλά από την πιο απλή, μέχρι την πιο εξελιγμένη τους μορφή αποτελούνται από 5 μέρη τα οποία μπορεί μεν να αλλάζουν σε μορφή ή τοποθέτηση στο σώμα του λέβητα, αλλά πάντα υπάρχουν.

1. Η Δεξαμενή Ο χώρος τοποθέτησης των pellets (Δεξαμενή-tank), κάποιες φορές είναι μέρος του λέβητα ενώ άλλες πάλι είναι απλά συνδεδεμένος με τον υπόλοιπο Λέβητα με κάποια σωλήνα ή κοχλία. Τα Pellet από την δεξαμενή με κάποιο μέσο προώθησης (κοχλίας, αστεροειδής βαλβίδα κα) προωθείται στον χώρο καύσης.

2. Ο Χώρος Καύσης. Τα pellet μεταφέρονται στον χώρο αυτό από την Δεξαμενή πάντα όμως με την χρήση διαδρομών ή μηχανισμών που εμποδίζουν την υποχώρηση της φωτιάς στον κύριο χώρο της Δεξαμενής. Οι ασφαλιστικές δικλίδες αυτές είναι παρόμοιες στις διάφορες εταιρίες και περιλαμβάνουν βαλβίδες πυρόσβεσης, επικλινείς “διαδρόμους” από τους οποίους γίνεται η πτώση των pellets στον θάλαμο καύσης κ.α. Ο χώρος καύσης διαφέρει σε σχεδιασμό, υλικά κατασκευής και μέγεθος ανάλογα με το εργοστάσιο παραγωγής και την δυναμικότητα του λέβητα. Στον χώρο καύσης γίνεται το άναμμα, το οποίο όταν είναι αυτόματο γίνεται είτε με χρήση blower θερμού αέρα (ουσιαστικά ένα πιστολάκι υπέρθερμου αέρα) είτε με απλή ηλεκτρική αντίσταση και κατόπιν με την βοήθεια αέρα που προωθείται από Ανεμιστήρα συντηρείται και δυναμώνει η φλόγα στον θάλαμο καύσης.

3. Διάταξη ανταλλαγής θερμότητας. Ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά η διαδρομή από την οποία περνούν τα καυσαέρια κατευθυνόμενα προς την καμινάδα και ο οποίος περιλαμβάνει σωληνώσεις και σκαλοπάτια τα οποία περιέχουν το νερό του λέβητα. Η διαδρομή αυτή είναι λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκη ανάλογα με τον σχεδιασμό του λέβητα και είναι φτιαγμένη ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση της θερμότητας των καυσαερίων από το νερό. Το κατά πόσον η θερμότητα που παράγεται από την καύση των pellet μεταδίδεται στο νερό που περιέχουν τα τοιχώματα του λέβητα, είναι και αυτό που καθορίζει την απόδοση του λέβητα.

4. Καπνοδόχος. Η καπνοδόχος είναι ένα από τα σημεία που, σε συνδυασμό με την ποιότητα των pellet, βοηθούν την σωστή λειτουργία του λέβητα και είναι κάτι που πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις εγκαταστάσεις. Κάθε κατασκευαστής έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καμινάδα που πρέπει να τοποθετηθεί στον λέβητα. Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αυτές.

5. Κεντρική Μονάδα Ελέγχου (Υπολογιστής-PLC). Όλες ο λειτουργίες και τα μέρη του λέβητα pellet ελέγχονται και προγραμματίζονται από την Μονάδα Ελέγχου που υπάρχει επάνω του. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί μία σειρά από αισθητήρες ώστε να προσαρμόσει την καύση και την λειτουργία του λέβητα ανάλογα με την ζήτηση θερμότητας από την εγκατάσταση. Σε κάθε Λέβητα το πόσο εξελιγμένο ή όχι είναι το σύστημα ελέγχου αυτό, προσφέρει αντίστοιχα πολλές ή λίγες δυνατότητες αλλά και μικρότερη ή περισσότερη οικονομία.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!