/// Θερμοπομποί – Υπέρυθρα

1. ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΙ:

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί είναι σύγχρονες αυτόνομες ηλεκτρικές συσκευές τοπικής θέρμανσης. Αποτελούνται από ένα θερμαντικό στοιχείο (αντίσταση), ένα όργανο ελέγχου (θερμοστάτη) και ένα περίβλημα, που αποτελεί το σώμα του θερμοπομπού.

Οι θερμοπομποί εξασφαλίζουν την άμεση και ποιοτική θέρμανση των χώρων, καθώς διατηρούν την ατμόσφαιρα υγιεινή χωρίς να την ξηραίνουν (σημαντικό για τα παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα). Επίσης δεν φυσάνε ζεστό αέρα σε αντίθεση με τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά. Αντιθέτως αναδύουν μια γλυκιά ζέστη που διαχέεται στο χώρο αρμονικά δια της φυσικής ροής του αέρα.

Οι θερμοπομποί λειτουργούν και με το φαινόμενο της μεταφοράς ενέργειας και με το φαινόμενο της ακτινοβολίας της θερμικής ενέργειας (θερμική εκπομπή). Η θερμική εκπομπή είναι ο ισχυρότερος και πιο υγιεινός τρόπος απόδοσης της θέρμανσης. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, τα συστήματα θέρμανσης με θερμική εκπομπή, δεν θερμαίνουν μόνο τον αέρα του χώρου για να αποδώσουν την θέρμανση. Ο χώρος θερμαίνεται άμεσα μέσω της ακτινοβολίας επιφάνειας του θερμαντικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος θερμαίνεται ταχύτερα, δεν επηρεάζεται η υγρασία του χώρου και δεν ξηραίνεται η ατμόσφαιρα, απαιτείται μικρότερη εγκατεστημένη ισχύς και ο θερμοστάτης κλείνει γρήγορα. Η θέρμανση με θερμική εκπομπή είναι οικονομικότερη, ταχύτερη και πιο υγιεινή από τους κοινούς τρόπους θέρμανσης.

Με την μεταφορά ενέργειας ο ψυχρός αέρας του χώρου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου, εισέρχεται στο κάτω μέρος του θερμοπομπού και θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται στον θερμοπομπό. Ο θερμός πια αέρας ανυψώνεται και εξέρχεται από τον θερμοπομπό προς το δωμάτιο με φυσική κυκλοφορία, (ώστε δεν ξηραίνεται η ατμόσφαιρα) ανεβάζοντας γρήγορα την θερμοκρασία του χώρου.

Η λειτουργία του κάθε θερμοπομπού είναι αυτόνομη, αφού διαθέτει ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου. Έτσι για παράδειγμα, την  νύχτα θα μπορούσαμε λειτουργούμε τους θερμοπομπούς των υπνοδωματίων και να κρατάμε κλειστούς τους υπόλοιπους (σαλόνι, κουζίνα κ.λ.π.) .

Το σύστημα θέρμανσης με θερμοπομπούς λειτουργεί εν τέλη σαν την κεντρική θέρμανση, με μικρότερο κόστος αγοράς, χωρίς συντήρηση, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το πλεονέκτημα της επιλεκτικής λειτουργίας των σωμάτων. Με άλλα λόγια, οι θερμοπομποί προσφέρουν μια “καθαρή”, ποιοτική και οικονομική θέρμανση.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους του σπιτιού, ακόμα και σε υπάρχουσες κατοικίες αφού η εγκατάστασή τους είναι εξαιρετικά  απλή και για την λειτουργία τους αρκεί μία κοινή πρίζα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κύρια όσο και για συμπληρωματική θέρμανση σε μόνιμες ή εξοχικές κατοικίες, καθώς και σε επαγγελματικούς χώρους.

Πλεονεκτήματα:

 • Απλή και εύκολη εγκατάσταση
 • Υγιεινή θερμική εκπομπή
 • Απλός και ευέλικτος χειρισμός (τοπικός θερμοστάτη – αυτονομία ανά δωμάτιο)
 • Δεν χρειάζονται συντήρηση
 • Έχουν πολύ όμορφο design
 • Ζεσταίνουν γρήγορα
 • Δεν βρωμίζουν τους τοίχους
 • Μπορούν να μεταφερθούν εύκολα
 • Χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικά στην κεντρική θέρμανση
 • Οικονομική κύρια ή βοηθητική θέρμανση. 
 • Θερμαίνετε μόνο τους χώρους που επιθυμείτε σε κοινή ή διαφορετική θερμοκρασία.

2. ΥΠΕΡΥΘΡΑ Panels:

Η υπέρυθρη θέρμανση βασίζεται στην εκπομπή θερμότητας με τρόπο φυσικό όμοια με αυτόν που μεταδίδεται η θερμότητα από τον ήλιο. Η εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας θερμαίνει τοίχους αντικείμενα αλλά και απ’ ευθείας τον χρήστη. Η θέρμανση αποθηκεύεται και επανεκπέμπεται. Ευνοούνται οι συχνοί αερισμοί αφού χάνεται ελάχιστοι ενέργεια, αντίθετα με την συμβατική θέρμανση που θερμαίνεται ο αέρας.

Δεν απαιτείται αποθηκευτικός χώρος, δεν απαιτείται περιοδική συντήρηση. Τοποθετούνται στον τοίχο ή στην οροφή και κατασκευάζονται σε διάφορες επιφάνειες: γυαλί, καθρέπτης, πίνακες με διάφορες απεικονίσεις  (posters), φορητά, τροχήλατα, κρεμαστές σφαίρες, έπιπλα κ. αλ.

Λειτουργούν με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με  99% απόδοση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοπική θέρμανση ή για τοπική υποβοήθηση κεντρικής θέρμανσης. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι το στέγνωμα των τοίχων και όλων των δομικών στοιχείων της κατοικίας (αφού απορροφούν την θερμότητα που εκπέμπεται).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!