/// Ενεργειακό Τζάκι

Το τζάκι που όλοι γνωρίζουμε (ανοικτής εστίας) μπορεί στην εμφάνισή του να είναι επιβλητικό και να δίνει με την φλόγα του μια μαγεία και ζωντάνια στην οικογένεια και την παρέα και να χαρίζει θαλπωρή και συναισθήματα θαυμασμού, όμως δεν παύει να είναι μια σύνθετη τεχνική κατασκευή που απαιτεί ειδικές γνώσεις χωροθέτησης, υλικών και συναρμολόγησης. Έτσι αντιμετωπίζονται πολλά από τα προβλήματα όπως το κάπνισμα, η μυρωδιά, ο κίνδυνος φωτιάς από σπίθα κ.λ.π.

Πέρα όμως από την αισθητική τα τζάκι αυτό (ανοικτής εστίας) μπορεί ακόμη και να αφαιρέσει περισσότερη θερμότητα από το σπίτι από όση παράγει. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση της θερμότητας δεν ξεπερνάει το 10-15%. Αυτό γίνεται διότι η θέρμανση προέρχεται μόνο από ακτινοβολία. Γι αυτό και θερμαίνονται εξαιρετικά οι χώροι που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το τζάκι. Για να λειτουργήσει όμως σωστά η καύση απαιτείται και οξυγόνο (ρεύμα αέρα) που συνήθως το καταναλώνει το τζάκι από τον ήδη ζεστό αέρα του σπιτιού τον οποίο και διοχετεύει στην καμινάδα (εξωτερικό περιβάλλον) αφαιρώντας θερμότητα από το σπίτι. Για να αυξηθεί η θερμότητα που διοχετεύεται στο σπίτι δημιουργήθηκαν οι μαντεμένιες εστίες οι οποίες είναι θερμοδυναμικές και αερόθερμες και ζεσταίνουν το σπίτι και τοπικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για την θέρμανση μέσω σωληνώσεων και άλλων χώρων του σπιτιού με σύστημα αεραγωγών. Όμως και σε αυτά τα τζάκια οι ποσότητες αέρα που αφαιρούνται από το σπίτι είναι τεράστιες με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να μην ξεπερνά το 30-35%

Η καύση του ξύλου είναι η χημική αντίδραση κατά την οποία ο άνθρακας που περιέχει το ξύλο μέσα από την υψηλή θερμοκρασία ενώνεται με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας παράλληλα με το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Όσο πιο υψηλές θερμοκρασίες έχουμε κατά την καύση τόσο περισσότερα αέρια αναφλέγονται με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις ενέργειας (τέλεια καύση). Τα ενεργειακά τζάκια (κλειστής εστίας) εκμεταλλεύονται την τέλεια καύση του ξύλου όταν αυτή γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδηρο) εξ ολοκλήρου και χάρι στην υψηλή τεχνολογία τους πετυχαίνουν υψηλό βαθμό απόδοσης. Οι εστίες αυτές έχουν πόρτα από υαλοκεραμικό κρύσταλλο και χαρακτηρίζονται από μεγάλη στεγανότητα πετυχαίνοντας έτσι την πλήρως ελεγχόμενη καύση. Η καύση γίνεται σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες πετυχαίνοντας πολύ υψηλές αποδόσεις από 65-80% και είναι ελεγχόμενη από την ποσότητα αέρα που επιτρέπουμε να περάσει στην εστία. Η ενέργεια που παράγεται στις υψηλές αυτές θερμοκρασίες θερμαίνει τα τοιχώματα του μαντεμιού, των σωληνώσεων και των τοιχωμάτων τα οποία παίζουν τον ρόλο του εναλλάκτη θερμότητας.

Τα πλεονεκτήματα των ενεργειακών τζακιών αναλύονται παρακάτω:

Απόδοση της τάξης 65-80%. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω η απόδοση του τζακιού είναι πολύ μεγάλη διότι λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας που γίνεται η καύση καίγεται μεγαλύτερο ποσοστό αερίων (που θα απέρχονταν στον εξωτερικό χώρο με την καμινάδα) και απαιτείται πολύ λιγότερος αέρας (περίπου 6-8μ3 ανά ώρα ανά κιλό ξύλου), από ένα συμβατικό τζάκι (απαιτείται περίπου 60-80μ3 ανά ώρα ανά κιλό ξύλου). Οικονομία καύσιμης ύλης. Αποτέλεσμα της τελειότερης καύσης είναι ότι χρειάζεται λιγότερος αέρας (περίπου δέκα φορές πιο λίγος) με συνέπεια να απαιτείται λιγότερη καύσιμη ύλη (ξύλο). Έχει αποδειχτεί ότι για την ίδια καύση χρειάζεται 3 ή 4 φορές λιγότερα ξύλα που σημαίνει οικονομία καυσίμου 300 – 400%

Ρυθμιζόμενη καύση λειτουργίας. Επειδή η εστία είναι κλειστού τύπου ρυθμίζοντας τον αέρα μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση της φωτιάς όπως εμείς θέλουμε και για όσο χρόνο θέλουμε. Ασφάλεια λειτουργίας. Αποτέλεσμα της κλειστής εστίας είναι ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος φωτιάς από σπίθα σε χαλιά ή σε ξύλινα αντικείμενα. Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του τζακιού και να φύγει ο ζεστός αέρας του σπιτιού μέσα από την καμινάδα. Στις κλειστές εστίες η θερμοκρασία παραμένει μέσα στο σπίτι.

Εμφάνιση φλόγας. Στην κλειστή εστία έχουμε μόνιμα γεμάτη ζωντανή φλόγα με χυσίζουσα θράκα και πολύ λίγη στάχτη δίνοντας ένα μοναδικό θέαμα χωρίς να χρειάζεται η συχνή «περιποίηση» όπως γίνεται στα ανοιχτά τζάκια για να γίνει καλύτερη ανάφλεξη της φωτιάς.

Ευκολία τοποθέτησης – διακόσμηση. Οι ενεργειακές εστίες μπορούν εύκολα (χωρίς σημαντικά μερεμέτια) να τοποθετηθούν σε ήδη υφιστάμενα τζάκια στο σπίτι στην πόλη ή στην εξοχή ανεβάζοντας τον βαθμό απόδοσης της θέρμανσής σας από το 15% στο 80% πολύ γρήγορα και απλά. Μπορούν να διακομιστούν εξωτερικά με οποιοδήποτε υλικό, σχέδιο ή τεχνοτροπία ανεξάρτητα από το είδος της εστίας. Αυτό αποτελεί θέμα προσωπικής επιλογής

/// ΕΡΓΑ SmartECO

Μέσα από εξειδικευμένες μελέτες και πρότυπες μεθόδους ανάπτυξης και εφαρμογής ενεργειακών έργων, δίνει ποιοτικές λύσεις με το «κλειδί στο χέρι». Για να δείτε περισσότερα έργα κάντε κλικ εδώ.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!