/// Νέα ανατροπή στην αγορά: «Κλείδωμα» τιμής με την ηλέκτριση του σταθμού

17 Oct / 2012

Bookmark and Share

Στη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μία μονάδα «κλειδώνει» την επιδοτούμενη τιμή feed in tariff προχωρά το ΥΠΕΚΑ, επιφέροντας – υπό την πίεση των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ και της επιμονής της τρόικας για μια βιώσιμη συνολική λύση – μια ακόμη ανατροπή στην αγορά των ΑΠΕ και κυρίως στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Έτσι στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν για τις ΑΠΕ, τις αμέσως επόμενες ημέρες,– σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress – αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση ότι παύει να ισχύει το κλείδωμα της τιμής με την υπογραφή της σύμβασης και ο επενδυτής θα εξασφαλίζει την ευνοϊκή τιμή feed in tariff με την ηλέκτριση της μονάδας του.

Η απόφαση επί της ουσίας διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του «κουρέματος» των τιμών για τα φωτοβολταϊκά καθώς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στα μέτρα του Αυγούστου αποφασίστηκε γενναίο ψαλίδι έως και 47% στις τιμές των νέων φωτοβολταϊκών. Για μια σειρά από έργα λοιπόν, η μείωση της τιμής εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη με δεδομένο ότι επί της ουσίας καταργείται το λεγόμενο 18μηνο και οι τιμές θα κλειδώνουν με την ηλέκτριση του σταθμού.

Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα φέρει στη βουλή – πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα – το ΥΠΕΚΑ με αιχμή του δόρατος την περίφημη έκτακτη εισφορά επί του τζίρου. Οι αλλαγές  – σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου – έχουν εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας και αποτελούν την τελευταία παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ.

 

Εκτός από την εισφορά και την αλλαγή στο τρόπο κλειδώματος της τιμής FIT, στις νέες ρυθμίσεις θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις, που έχουν πάρει και το πράσινο φως της τρόικας.

Θυμίζουμε ότι με το πρώτο πακέτο μέτρων για την αγορά περιείχε δέσμη μέτρων όπως ψαλίδισμα των τιμών FIT και αναστολή χορήγησης νέων αδειών, προκαλώντας αντιδράσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο ήδη από τον Αύγουστο, όταν και έγιναν γνωστά τα μέτρα, ο κλάδος ανέμενε και το δεύτερο πακέτο, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιέχει, λαμβάνει μορφή ουσιαστικής παρέμβασης και αναμόρφωσης συνολικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η φωτοβολταϊκή αγορά.

πηγη : energypress




/// There are no comments yet, but you can be the first

Comments are closed.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!