/// Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE: παρατείνεται η χρηματοδότηση για το περιβάλλον και το κλίμα

08 Dec / 2013
Author: spyros Tags: There is no tags Comments: 0

Bookmark and Share

Το επόμενο πρόγραμμα LIFE, το μέσο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση έργων που υλοποιούν δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς στους τομείς του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα, ενέκριναν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα.

programma-life-ek-108617Όπως συμφωνήθηκε με τους υπουργούς της ΕΕ, ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 3,1 δισ. ευρώ(από τα σημερινά 2,2 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, κυρίως στους τομείς της δράσης για το κλίμα και της ενεργειακής απόδοσης.

«Tο LIFE είναι ένα μικρό αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο και δημοφιλές χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Eδώ και πάνω από 20 χρόνια χρηματοδοτεί έργα για το περιβάλλον και το κλίμα. Mεταξύ άλλων ενισχύει οικονομικά το Natura 2000, το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών. Ψηφίσαμε επομένως για τη συνέχιση και την ενίσχυση του προγράμματος», δήλωσε την Πέμπτη η JuttaHaug(Σοσιαλιστές, Γερμανία), εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου.

Ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό ύψους 3,1 δισ. ευρώ
«O προϋπολογισμός του προγράμματος είναι μικρότερος σε σχέση με ό,τι ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζει σαφή αύξηση σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό ύψους 2,2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε η JuttaHaug. «Συνοδεύεται από νέα καθήκοντα και προκλήσεις: ένα ξεχωριστό υπο-πρόγραμμα που αφορά τη δράση για το κλίμα, τα νέα από κοινού χρηματοδοτούμενα «ολοκληρωμένα έργα» και περισσότερες προκλήσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης» . Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς του Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης περισσότερα κονδύλια για τη φύση και τηβιοποικιλότητα.

Επιλογή των έργων βάσει των δυνατοτήτων τους για επίδειξη
Στα πλαίσια του επόμενου προγράμματος LIFE, τα έργα θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση βάσει της ποιότητάς τους και των δυνατοτήτων τους για επίδειξη – ένα σύστημα πιο διαφανές από το σημερινό. Επί του παρόντος ένα μέρος των επιδοτήσεων δίνεται ενδεικτικά σε κάθε κράτος μέλος. Αντ’αυτού, εισάγονται πλέον μέτρα με στόχο να βοηθήσουν τις χώρες και τις περιοχές με χαμηλό ποσοστό επιλεξιμότητας να παρουσιάσουν έργα καλύτερης ποιότητας.

Ολοκληρωμένα έργα
Οι ευρωβουλευτές επίσης διαπραγματεύτηκαν και ενέκριναν «ολοκληρωμένα έργα», τα οποία θα καταστήσουν δυνατό το συνδυασμό διαφορετικών κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που διέπουν την εφαρμογή της νομοθεσίας στους τομείς του νερού, των αποβλήτων, της ποιότητας του αέρα και της προστασίας της φύσης.

Τα έργα αυτά παρέχουν τη δυνατότητα να ενσωματωθεί η περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική σε άλλες πολιτικές. «Ενθαρρύνω τώρα τις χώρες και τις περιφέρειες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που τους δίνεται – ειδικά κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για να συμβάλουν στην προετοιμασία και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου», επεσήμανε η JuttaHaug.

πηγη: econews




/// There are no comments yet, but you can be the first

Comments are closed.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!