/// Ερωτήσεις Απαντήσεις για Αυθαίρετα – SmartEco – 001

09 Dec / 2013
Author: spyros Tags: There is no tags Comments: 0

Bookmark and Share

Αγαπητοί φίλοι , από σήμερα και κάθε μέρα (μέχρι την λήξη ισχύς του νόμου 4178/2013) θα ανεβάζουμε στο Blog μας διάφορες Ερωτήσεις – Απαντήσεις διαφόρων φίλων αναγνωστών αλλά και άλλων (από διάφορα forum) για ζητήματα αυθαίρετης δόμησης. Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας (στο mail και τα τηλέφωνα της εταιρίας).

Με εκτίμση για την Smart Eco

Μεταλλινός – Βουλέλλης & Συνεργάτες Μηχανικοί

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – 001

1.ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε περίπτωση εξ’ολοκλήρου αυθαιρέτου εντός παραδοσιακού οικισμού ,μικρότερου των 2000 κατοίκων ,με τμήμα αυτού να έχει κατασκευαστεί προ της κήρυξης του οικισμού ως παραδοσιακού (19-10-1978) και τμήμα του μετά την κήρυξη του οικισμού ως παραδοσιακού στατικά και λειτουργικά ανεξάρτητου αλλά σε επαφή με το προγενέστερο τμήμα και του οποίου την παλαιότητα μπορώ να αποδείξω ,με τη χρήση του αποσπάσματος (άνευ κλίμακας) οριακών κτισμάτων οικισμού προ του έτους 1923 θεωρημένου από τον προϊστάμενο  δ/νσης τεχνικών υπηρεσιών του Νομού ,την παλαιότητά του λογίζοντάς το ως διοικητικό δημόσιο έγγραφο;

Aν ναι ,με δεδομένη την αδυναμία εμβαδομέτρησής του από το απόσπασμα (το οποίο είναι εκτός κλίμακας) και μην έχοντας στη διάθεσή μου αεροφωτογραφία προ του 1978 τι εμβαδόν θα δηλώσω στο Φ.Κ.!!

1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έχεις ένα  δημόσιο έγγραφο. Αδιαμφισβήτητο.
Το ότι δεν είναι υπό κλίμακα, δε σου δημιουργεί κάποιο θέμα από την στιγμή που έχεις δύο ανεξάρτητα στατικώς τμήματα, επομένως εύκολο μετρήσιμα κατά την αποτύπωση σου.

 

2.ΕΡΩΤΗΣΗ

θέλω να ρωτήσω τα εξής:

1)όταν έχω αυθαίρετη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια η επιλογή κατηγορίας εξαρτάται από τον χρόνο κατασκευής της. Εχω καταλάβει σωστά?

Για την περίπτωση που έχω κατασκευή το 1984 είμαι στην κατηγορία 5.Σωστά?

2)Για κάθε δήλωση αυθαιρέτου που θα γίνεται το ακίνητο θα εντάσσεται σε μία κατηγορία. Αυτή η κατηγορία θα μπαίνει σε όλα τα φύλλα καταγραφής.

Δηλαδή σε κάθε δήλωση έχω μία κατηγορία αυθαιρέτου που μπαίνει η ίδια σε όλα τα φύλλα καταγραφής, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο.

2.ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Χωρίς άδεια δεν μπορείς να έχεις κατηγορία 4.
Θα έχεις 1 ή 2 αναλόγως την χρονολογία, αλλίως 5.
2. Δεν είναι απόλυτο αυτό. δλδ, μπορεί να έχεις ένα ακίνητο που να είναι κατηγορία 4, αλλά ένα στέγαστρο π.χ. να είναι εντός προκηπίου οπότε αυτό να παέι κατηγορία 5.

3. ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε εκτός σχεδίου περιοχή με οικοδομική άδεια και σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, υπόγεια των 50 μ2 έκαστο αυξήθηκαν παρανόμως κατά 13,50 μ2 έκαστο και από Β.Χ. έγιναν κατοικίες (Κ.Χ.). Επίσης λόγω μη επιχωμάτωσης του περιβάλλοντος χώρου υπάρχει παράνομη αύξηση ύψους για το καθένα.

Σύμφωνα με τον 4178/13 για μεν τα 50 μ2 τακτοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 18 και η υπέρβαση των 13,50 μ2 με κατηγορία 4 με μειωτικό συντελεστή 50% λόγω υπογείου, χωρίς συντελεστή αλλαγής χρήσης αλλά με συντελεστή υπέρβασης καλυψης > 20% ;

Στον αναλυτικό προυπολογισμό της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης μπορεί να ενσωματωθεί και ο προυπολογισμός για την υπέρβαση του ύψους;

3.ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αλλαγή χρήσης από χώρο ΒΧ σε χώρο ΚΧ υπολογίζεται με το τελευταίο εδάφιο του 19.5, ήτοι ΥΔ χωρίς τον συντελεστή αλλαγής χρήσης.
Τα 13,5μ2 θα πάνε με ΥΔ, ΥΚ και έλεγχο για υπέρβαση αποστάσεων.

Το αν είναι κατηγορία 4 ή 5 θα το ελέγξεις.

Το αν χρησιμοποιήσεις τον μειωτικό συντελεστή θα το κρίνεις με το αν βρίσκεται ο προς τακτοποιήση χώρος σε υπόγεια στάθμη.

Το ξεμπάζωμα θα το πληρώσεις με αναλυτικό χωρίς να έχεις υπέρβαση ύψους, εκτός άμα είσαι σε παραδοσιακό οικισμό οπότε θα έχει και ΥΥ. (19.2).

4. ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε κατάστημα  44τμ ο ενοικιαστής πρόσθεσε 22τμ μεταλλικό πατάρι στο ήδη υπάρχον από την άδεια 22τμ και κάλυψε όλη την επιφάνεια του καταστήματος. Μπορούν να τακτοποιηθούν με τον Ν4178/13 με μειωτικό συντελεστή τα αυθαίρετα 22τμ;

4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για πατάρι και σοφίτα, καλύτερα να περιμένουμε την νέα Εγκύκλιο που θα τα ξεκαθαρίζει όλα.
Υπάρχει η πληροφορία ότι το πατάρι έτσι όπως το περιγράφεις θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μειωτικό συντελεστή.

5.ΕΡΩΤΗΣΗ

Πρόστιμο διοικητικό, που έχει επιβληθεί από Μονομελές Πλημμελειοδικείο και έχει εξοφληθεί, για ανέγερση αυθαίρετης οικοδομής, μπορεί να συμψηφιστεί με το πρόστιμο βάση του άρθρου 20 ν.4178/13?ή δε θεωρείται πρόστιμο ανέγερσης βάση της παρ.1?

5.ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι, αυτό το πρόστιμο δεν συμψηφίζεται.
Αυτό το πρόστιμο που περιγράφεις είναι ένα για το ποινικό κομμάτι.
Έχτισες αυθαίρετα, θα τιμωρηθείς.
Δεν αφορά το κτίσμα αλλά το πρόσωπο.

 




/// There are no comments yet, but you can be the first

Comments are closed.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!