/// Ενα δέντρο, μισό όνομα πόλης

18 Sep / 2012
Author: spyros Tags: There is no tags Comments: 0

Bookmark and Share

Κάποτε ήταν κοινό αγαθό, καθώς υπήρχε σε αφθονία, αλλά τώρα σπανίζει, λόγω της παράνομης υλοτομίας. Πρόκειται για ένα δένδρο, η αξιοποίηση του οποίου έχει ιστορία 200 και πλέον χρόνων, καθώς έχει και ένα μεγάλο μυστικό: «Κανείς, ακόμη και στο χωριό μου δεν ξέρει καν ότι πρόκειται για ένα δέντρο θυμίαμα» αναφέρει ο 54χρονος Κινέζος Chan, ο οποίος διατηρεί μια φυτεία της Aquilaria Sinensis ή Agarwood, ενός αειθαλούς δένδρου με ύψος που κυμαίνεται από 6 έως 20 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών, ο Chan έχει φυτέψει 10.000 νέα δένδρα, ανανεώνοντας το δάσος της οικογενειακής φάρμας, που αριθμεί συνολικά περίπου 300.000 δένδρα, στο νησί Koon, μόλις δυο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Χόνγκ Κόνγκ. Κι αυτό όχι μόνο γιατί λατρεύει τα συγκεκριμένα δένδρα, αλλά και γιατί του προσφέρουν ένα υψηλό εισόδημα: κάθε δενδρύλιο απ’ αυτά μπορεί να πιάσει και 600 δολάρια στην αγορά και αν τα αφήσει να μεγαλώσουν για δέκα χρόνια, τότε τα 10.000 που φύτεψε θα του αποδώσουν εκατομμύρια, καθώς το καθένα μπορεί να φτάσει και στην τιμή των 125.000 δολαρίων. Θύμα της τιμής του και της περιορισμένης προσφοράς του έχει πέσει το δένδρο αυτό.

Στο νησί φτάνουν νύχτα, με γρήγορα σκάφη, παράνομοι υλοτόμοι, αναζητούν στο πυκνό δάσος τα συγκεκιμένα δένδρα και τα καταστρέφουν, αφού η αξία τους συγκρίνεται με του χρυσού. Ως και 2.500 δολάρια πωλείται στην αγορά ένα χιλιόγραμμο σκόνης του δένδρου καλής ποιότητας, η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή αρωματικών sticks και θυμιάματα ένα εμπόριο που ανθεί και πάλι στην ηπειρωτική Κίνα. Ρινίσματα του μυρωδάτου ξύλου χρησιμοποιούνται, όμως, και σε αφεψήματα, καθώς και παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

“Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και περισσότεροι πελάτες αγοράζουν ξύλο θυμίαμα. Γενικά τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τη λατρεία του θείου” αναφέρει υπάλληλος καταστήματος στο Χόνγκ Κόνγκ, φανερώνοντας ότι μαζί με τον καπιταλισμό οι Κινέζοι ανακαλύπτουν και πάλι τον …Θεό. Λίγοι, ωστόσο, απ’ όλους αυτούς γνωρίζουν πως η πόλη οφείλει το όνομά της στο συγκεκριμένο δένδρο. Εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν η πόλη είχε αναδειχθεί σε βασικό περιφερειακό προμηθευτή των ασιατικών αρωμάτων, με το συγκεκριμένο δένδρο να κυριαρχεί μεταξύ των εμπορευμάτων, όλοι άρχισαν να μιλάνε για το Kong (=λιμάνι, στα Καντωνέζικα) του Hong (=αρωματικό, στην ίδια διάλεκτο). Σήμερα το Hong Kong, με τη ραγδαία αστικοποίηση, έχει μεταβληθεί σε ένα …δάσος του τσιμέντου και του ατσαλιού, αλλά ορισμένοι, όπως ο αγρότης Chan, ελπίζει ότι η παράδοση και η κληρονομιά των εξαιρετικά αρωματικών δένδρων δεν θα ξεχαστεί, κι ότι όλο και περισσότερα απ’ αυτά θα φυτεύονται στην περιοχή, έστω κι αν αυτό σημάνει πτώση της τιμής του στο εμπόριο.




/// There are no comments yet, but you can be the first

/// Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!