Η θεαματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η αδυναμία της να σταθεροποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμής τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων θέρμανσης. Πλέον, μέσω της εύρεσης νέων μορφών παραγωγής ενέργειας, προσφέρονται συμφέρουσες λύσεις θέρμανσης μέσα από την βιομάζα (γνωστή ως pellets), από γεωθερμικές μονάδες, αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, φυσικό αέριο, κλπ. Ταυτόχρονα, προσφέρονται και λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κελύφους του κτηρίου και των ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών του (π.χ. θερμοστατικές βαλβίδες, αντιστάθμιση, εναλλάκτης θερμότητας, κλπ) ώστε να μειώνεται και η κατανάλωση της ενέργειας εκτός από το κόστος της.
Το όφελος μέσα από την εναλλακτική θέρμανση είναι αφενός η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της μείωσης του κόστους θέρμανσης αλλά και της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και αφετέρου το μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος μέσω της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (co2)
Η πλειοψηφία των κτιριακών όγκων στην Ελλάδα (πάνω από 70% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΚΑ) ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, χρησιμοποιεί πετρέλαιο ως κύρια πηγή θέρμανσης και έχει απαρχαιωμένο σύστημα διανομής της θέρμανσης. Η ανάγκη, λοιπόν, εύρεσης νέων μεθόδων θέρμανσης είναι ζητούμενο για το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες από τις βασικές εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης που υπάρχουν σήμερα, πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές μορφές θέρμανσης, πέραν από τη χρήση του πετρελαίου:
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επί της τιμής του φυσικού αερίου είναι πάντα χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του πετρελαίου με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα μια εξοικονόμηση της τάξης του 30%. Μετά τον Οκτώβριο του 2012 η τιμή του αερίου “ανεξαρτητοποιήθηκε” από αυτήν του πετρελαίου. Ετσι σήμερα η τιμή ενός κυβικού μέτρου φυσικού αερίου είναι 0,90 ευρώ ενώ η αντίστοιχη τιμή ενός λίτρου πετρελαίου (που έχει περίπου ίδια ενεργειακή απόδοση) είναι περίπου 1,40 ευρώ
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι μέσα στο 2011, έγινε ρεκόρ συνδέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι:
♦ Οικονοµία, αφού χρεώνεται όσο ακριβώς χρησιμοποιείται και δεν προπληρώνεται όπως το πετρέλαιο.
♦ Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού, µε υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την οµαλή λειτουργία του (δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες κ.λπ.).
♦ Θέρμανση χωρίς εξαρτήσεις και µε σταθερή παροχή.
♦ Μαγείρεµα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναµονής και µε άµεση ρύθμιση της θερμοκρασίας.
♦ Ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσµές, θορύβους και ρύπους.
Μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείται στα ενεργειακά τζάκια και στις σόμπες που πολλές φορές συνοδεύονται από boiler, που ζεσταίνει νερό και με κατάλληλη σύνδεση μέσω κυκλοφορητή το προωθεί στα καλοριφέρ.
Τα ενεργειακά τζάκια αποτελούν ένα νέο τύπο τζακιών με πολλά οφέλη. Είναι κατασκευασμένα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν θερμαινόμενο αέρα που μπορεί να εξαχθεί στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι ή και ακόμη σε οποιονδήποτε άλλο χώρο μέσα στο σπίτι (μέσω αεραγωγών) . Όσο μικρότερη απόσταση πρέπει να διανύσει ο αέρας στον αγωγό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοσή του.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα με ειδικό υποσύστημα να ζεστάνουν νερό το οποίο ένας κυκλοφορητής μπορεί να διοχετεύσει σε κλασσικά σώματα θέρμανσης. Τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν ροοστάτη για τη καύση των ξύλων καθώς και θερμοστάτη για τη ρύθμιση της απαιτούμενης ποσότητας ξύλων. Η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας ενδείκνυται για μονοκατοικίες και σπίτια στην επαρχία όπου το κόστος του ξύλου είναι πολύ μικρό έως και μηδαμινό.
Σε ενεργειακά τζάκια μπορούν να μετατραπούν και τα απλά (αν υπάρχουν στην κατοικία) και να αποδώσουν την ενέργεια που απαιτείται στον χώρο.
Ένας τόνος καυσόξυλα κοστίζει από 150 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του ξύλου, το μέγεθος της παραγγελίας καθώς και την απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την μεταφορά του.
Η ξυλόσομπα δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση θέρμανσης, αφού περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί όμως μια εξαιρετική και γρήγορη λύση και μπορεί να θερμάνει άριστα ενιαίο χώρο έως και 80 – 100 τετραγωνικών μέτρων. Το κόστος για μια πιστοποιημένη ξυλόσομπα ξεκινά από 800 ευρώ και φτάνει τις 5,000 ευρώ ανάλογα με την ισχύ, την ποιότητα κατασκευής και την διακόσμηση. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ύπαρξη ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων για τα προϊόντα αυτά αφού είναι συσκευές που τοποθετούνται μέσα στο σπίτι.
Το κόστος για την κατασκευή ενός ενεργειακού τζακιού ξεκινά από 1.500 ευρώ και μπορεί βέβαια να φθάσει ακόμα και τις 10.000 όταν ολόκληρη η θέρμανση ενός μεγάλου σπιτιού στηριχθεί σε αυτήν την εναλλακτική πηγή θερμότητας. Εκτός από τα ενεργειακά τζάκια, υπάρχει και η εναλλακτική λύση των τζακιών θερμικού νερού, με μετατροπή ενός συμβατικού τζακιού αλλά και του καυστήρα του καλοριφέρ. Ο καυστήρας μετά τη μετατροπή δεν λειτουργεί με πετρέλαιο, αλλά με το άναμμα του τζακιού, ενώ από τον καυστήρα διοχετεύεται ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ.
Η χρήστη του pellet (βιομάζα) κερδίζει συνεχώς έδαφος, και μάλιστα μετά την άρση της απαγόρευσης για χρήση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τα pellets παράγονται από το ξύλο και από διάφορα κατάλοιπα αγροτικών καλλιεργειών (αγκινάρα, ευκάλυπτος κ.λ.π.), πριονίδια, κλαδιά, κ.λ.π.. Είναι πολύ πιο οικονομικά από το πετρέλαιο αφού ενώ έχουν την μισή θερμική απόδοση του πετρελαίου, (ένα λίτρο πετρελαίου έχει ενεργειακή απόδοση που έχουν δυο κιλά pellets), όμως η τιμή τους είναι περίπου στο ¼ της τιμής του πετρελαίου.(ένα λίτρο πετρελαίου έχει 1,40€ ενώ ένα κιλό pellet κοστίζει περίπου 0,35€). Έτσι το συνολικό κόστος θέρμανσης με pellets είναι περίπου το μισό από αυτό του πετρελαίου.
Πολλά νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις του πετρελαίου σταματάνε να χρησιμοποιούν τους κλασικούς λέβητες ως θέρμανση και στρέφονται προς τα κλιματιστικά, ή χρησιμοποιούν και τα δύο ώστε να μειωθεί κάπως το κόστος της θέρμανσης.
Οι αντλίες θερμότητας είναι η οικονομικότερη λύση για θερμάνσεις χαμηλών θερμοκρασιών όπως είναι οι ενδοδαπέδιες ή αυτές με χρήση fan-coils. Επίσης και για συστήματα θέρμανσης υψηλών θερμοκρασιών όπως είναι τα κοινά σώματα καλοριφέρ υπάρχουν αντίστοιχες αντλίες θερμότητας με αυξημένο όμως κόστος εγκατάστασης.
Για ένα μέσο σπίτι 100m2 το κόστος εγκατάστασης καλών κλιματιστικών ενεργειακής κλάσης Α, τύπου ιnverter δεν ξεπερνάει τα 2.500 ευρώ, ενώ το κόστος του ρεύματος για τη θέρμανση για έναν χειμώνα κατά μέσο όρο θα βρίσκεται στα 500 – 800 ευρώ. Επίσης για κεντρική θέρμανση με αντλίες θερμότητας το κόστος κυμαίνεται περίπου στις 10,000 ευρώ.
Οι λύσεις αυτές δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες, αλλά αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι ιδανικές για όσους χτίζουν σπίτι ή κάνουν ανακατασκευή, ή ανακαίνιση.
Τα παθητικά συστήματα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για θέρμανση των χώρων τον χειμώνα, καθώς και για παροχή φυσικού φωτισμού. Τα συστήματα αυτά έχουν την ιδιότητα να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, να την αποθηκεύουν υπό μορφή θερμότητας και να τη διανέμουν στον χώρο.
Τα συστήματα, αυτά, διαχωρίζονται σε άμεσου και έμμεσου κέρδους. Η πρώτη κατηγορία βασίζεται στην αξιοποίηση των παραθύρων κατάλληλου προσανατολισμού – νότιος – σε συνδυασμό με την κατάλληλη θερμική μάζα (βαριά υλικά, όπως πέτρα, πλάκες, μπετόν στους τοίχους και στα δάπεδα, χωρίς να είναι καλυμμένα, π.χ. από χαλιά), η οποία απορροφά μέρος της θερμότητας και την «προσφέρει» στον χώρο αργότερα που έτσι διατηρείται θερμός για πολλές ώρες. Στη δεύτερη κατηγορία, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται οι ηλιακοί τοίχοι, οι οποίοι έχουν στην εξωτερική τους πλευρά και σε μικρή απόσταση από την τοιχοποιία τζάμι και λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες, μεταφέροντας τη θερμότητα στον εσωτερικό χώρο.
Μέσα από εξειδικευμένες μελέτες και πρότυπες μεθόδους ανάπτυξης και εφαρμογής ενεργειακών έργων, δίνει ποιοτικές λύσεις με το «κλειδί στο χέρι». Για να δείτε περισσότερα έργα κάντε κλικ εδώ.