Αυτές τις ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντοςεξετάζει την περίπτωση προώθησης νομοθεσίας για το net-metering, δηλαδή την εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ ενός φ/β ή μικρής ανεμογεννήτριας) για ιδιοκατανάλωση.
Ως γνωστόν, το σχετικό άρθρο που συμπεριλήφθηκε στον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ δυστυχώς έχει σημαντικές ασάφειες και ελλείψεις που επί της ουσίας δεν επιτρέπει ακόμα την εφαρμογή της αυτοπαραγωγής. Τόσο η Greenpeace, όσο και οι σχετικοί καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς (δείτε τις προτάσεις του συνδέσμου ‘ΗΛΙΟΣ’ και του ΣΕΦ) κατέθεσαν τις αυτονόητες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου η αυτοπαραγωγή να γίνει πραγματικότητα και επαναδραστηριοποιηθεί η αγορά φωτοβολταϊκών.
Ήδη το σύστημα της αυτοπαραγωγής εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και μερικά χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια εξοικονομώντας χρήματα.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το χειμώνα και το κρύο που μας πλησιάζει; Μία από τις προτεινόμενες λύσεις για απαλλαγή από το ακριβό πετρέλαιο είναι οι αντλίες θερμότητας. Οι αντλίες όμως ως σύστημα κεντρικής θέρμανσης αυξάνουν κατακόρυφα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αφενός “ανεβάζοντας” τους καταναλωτές κατηγορία στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφετέρου αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε μελλοντικές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξήσεις που δυστυχώς μοιάζουν αναπόφευκτες εξαιτίας των στρεβλώσεων και κρυφών επιδοτήσεων στην αγορά ενέργειας. Σημειώστε επίσης, ότι η ηλεκτροπαραγωγή της χώρας προκαλεί τεράστια ρύπανση και επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, άρα οι αντλίες θερμότητας δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο πιστεύουν κάποιοι. Απεναντίας, μετατρέπουν την ‘πετρελαϊκή’ ρύπανση από τα αστικά κέντρα σε ‘λιγνιτική’ στα λιγνιτικά κέντρα κυρίως της ΒΔ Μακεδονίας.
Εδώ ακριβώς όμως βρίσκεται η ευκαιρία: ο συνδυασμός των αντλιών θερμότητας με την προωθούμενη αυτοπαραγωγή από μικρές ΑΠΕ μπορεί:
– Να εκμηδενίσει το κόστος θέρμανσης και να εξασφαλίσει ποιοτική θέρμανση με τη χρήση ενός υψηλού συστήματος απόδοσης.
– Να προστατεύσει τους καταναλωτές από μελλοντικές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος
– Να προστατέψει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στο σημείο κατανάλωσης.
Τι χρειάζεται για να γίνουν όλα αυτά; Αφενός, να αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τη δημιουργία επενδύσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Και με αυτό προφανώς δεν εννοούμε τα λιγοστά (συγκριτικά) κονδύλια που δίνονται μέσα από το ανεπαρκές και προβληματικό Εξοικονομώ, πολύ λίγα δηλαδή σε σχέση με άλλες επενδύσεις που προωθούνται παράλληλα (π.χ. νέοι αυτοκινητόδρομοι, κατασκευή λιγνιτικών και πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κα). Εννοούμε να τεθεί η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ως στρατηγική επιλογή οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αφετέρου, να προωθήσει -επιτέλους- ολοκληρωμένη τη νομοθεσία για την αυτοπαραγωγή, δίνοντας την δέουσα προσοχή στα λάθη και τις ελλείψεις του πρόσφατου νόμου, όπως αυτά έχουν επισημανθεί (π.χ. ετήσιος συμψηφισμός στο σύνολο των χρεώσεων, χρέωση επί της καθαρής κατανάλωσης κ.λπ).
Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και της ρύπανσης, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας της οικονομίας.
Η συνδυασμένη χρήση αντλιών θερμότητας με φωτοβολταϊκά ανήκει στην κατηγορία των επενδύσεων που μεγιστοποιούν το οικονομικό και κοινωνικό όφελος και δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να στραφούν σε αυτού του είδους τις λύσεις αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πετρέλαιο εξαιτίας του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου και της γραφειοκρατίας.
πηγη:econews
Για 30 χρόνια εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετα κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις – που υπερβαίνουν το 40% της δόμησης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν “Τα Νέα” από εκεί και πέρα, το αν θα υπάρξει οριστική εξαίρεση θα εξαρτηθεί από το εάν η περιοχή που βρίσκεται το κτίσμα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει τον συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης.
Η Τράπεζα Γης είναι στην ουσία μια δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων. Μέσω αυτής θα μπορεί μια περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μεταφέρει τον συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, σε ειδική ζώνη υποδοχής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος νόμος για τα κτίσματα χωρίς πολεοδομική άδεια προβλέπει ότι οι δόσεις για την τακτοποίηση είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες και διαμορφώνονται ανάλογα με το πότε μπαίνει κάποιος στις νέες διατάξεις: εάν η υπαγωγή γίνει το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το αναλογούν πρόστιμο καταβάλλεται σε 17 εξαμηνιαίες ή σε 102 μηνιαίες δόσεις. Εάν γίνει το δεύτερο εξάμηνο, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 14 εξαμηνιαίες ή σε 84 μηνιαίες δόσεις και, τέλος, για όποιον υπαχθεί μετά την παρέλευση 12 μηνών από την εφαρμογή του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 10 εξάμηνα ή σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση είναι 300 ευρώ και η ελάχιστη μηνιαία 50 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν μπει στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου κι έχουν αρχίσει να πληρώνουν το πρόστιμο, μπορούν να υπαχθούν στον νέο και να γίνει συμψηφισμός.
Δυνατότητα έκπτωσης
Επιπλέον, δίνεται το κίνητρο της έκπτωσης 20% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προστίμου, ενώ η έκπτωση πέφτει στο 10% εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα σε έξι μήνες.
Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ότι ιδιοκτήτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% μπορούν να νομιμοποιήσουν την κύρια κατοικία τους πληρώνοντας το 20% του προστίμου, με τον όρο να έχουν ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ. Η έκπτωση ανεβαίνει στο 85% για αναπηρία άνω του 80%, στο 70% για τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 40% και στο 30% για μακροχρόνια ανέργους. Όλες αυτές οι εκπτώσεις αφορούν στην κύρια κατοικία.
πηγη: Β2Green
Αγαπητοί φίλοι , από σήμερα και κάθε μέρα (μέχρι την λήξη ισχύς του νόμου 4178/2013) θα ανεβάζουμε στο Blog μας διάφορες Ερωτήσεις – Απαντήσεις διαφόρων φίλων αναγνωστών αλλά και άλλων (από διάφορα forum) για ζητήματα αυθαίρετης δόμησης. Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας (στο mail και τα τηλέφωνα της εταιρίας).
Με εκτίμση για την Smart Eco
Μεταλλινός – Βουλέλλης & Συνεργάτες Μηχανικοί
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – 001
1.ΕΡΩΤΗΣΗ
Σε περίπτωση εξ’ολοκλήρου αυθαιρέτου εντός παραδοσιακού οικισμού ,μικρότερου των 2000 κατοίκων ,με τμήμα αυτού να έχει κατασκευαστεί προ της κήρυξης του οικισμού ως παραδοσιακού (19-10-1978) και τμήμα του μετά την κήρυξη του οικισμού ως παραδοσιακού στατικά και λειτουργικά ανεξάρτητου αλλά σε επαφή με το προγενέστερο τμήμα και του οποίου την παλαιότητα μπορώ να αποδείξω ,με τη χρήση του αποσπάσματος (άνευ κλίμακας) οριακών κτισμάτων οικισμού προ του έτους 1923 θεωρημένου από τον προϊστάμενο δ/νσης τεχνικών υπηρεσιών του Νομού ,την παλαιότητά του λογίζοντάς το ως διοικητικό δημόσιο έγγραφο;
Aν ναι ,με δεδομένη την αδυναμία εμβαδομέτρησής του από το απόσπασμα (το οποίο είναι εκτός κλίμακας) και μην έχοντας στη διάθεσή μου αεροφωτογραφία προ του 1978 τι εμβαδόν θα δηλώσω στο Φ.Κ.!!
1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έχεις ένα δημόσιο έγγραφο. Αδιαμφισβήτητο.
Το ότι δεν είναι υπό κλίμακα, δε σου δημιουργεί κάποιο θέμα από την στιγμή που έχεις δύο ανεξάρτητα στατικώς τμήματα, επομένως εύκολο μετρήσιμα κατά την αποτύπωση σου.
2.ΕΡΩΤΗΣΗ
θέλω να ρωτήσω τα εξής:
1)όταν έχω αυθαίρετη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια η επιλογή κατηγορίας εξαρτάται από τον χρόνο κατασκευής της. Εχω καταλάβει σωστά?
Για την περίπτωση που έχω κατασκευή το 1984 είμαι στην κατηγορία 5.Σωστά?
2)Για κάθε δήλωση αυθαιρέτου που θα γίνεται το ακίνητο θα εντάσσεται σε μία κατηγορία. Αυτή η κατηγορία θα μπαίνει σε όλα τα φύλλα καταγραφής.
Δηλαδή σε κάθε δήλωση έχω μία κατηγορία αυθαιρέτου που μπαίνει η ίδια σε όλα τα φύλλα καταγραφής, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο.
2.ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Χωρίς άδεια δεν μπορείς να έχεις κατηγορία 4.
Θα έχεις 1 ή 2 αναλόγως την χρονολογία, αλλίως 5.
2. Δεν είναι απόλυτο αυτό. δλδ, μπορεί να έχεις ένα ακίνητο που να είναι κατηγορία 4, αλλά ένα στέγαστρο π.χ. να είναι εντός προκηπίου οπότε αυτό να παέι κατηγορία 5.
3. ΕΡΩΤΗΣΗ
Σε εκτός σχεδίου περιοχή με οικοδομική άδεια και σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, υπόγεια των 50 μ2 έκαστο αυξήθηκαν παρανόμως κατά 13,50 μ2 έκαστο και από Β.Χ. έγιναν κατοικίες (Κ.Χ.). Επίσης λόγω μη επιχωμάτωσης του περιβάλλοντος χώρου υπάρχει παράνομη αύξηση ύψους για το καθένα.
Σύμφωνα με τον 4178/13 για μεν τα 50 μ2 τακτοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 18 και η υπέρβαση των 13,50 μ2 με κατηγορία 4 με μειωτικό συντελεστή 50% λόγω υπογείου, χωρίς συντελεστή αλλαγής χρήσης αλλά με συντελεστή υπέρβασης καλυψης > 20% ;
Στον αναλυτικό προυπολογισμό της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης μπορεί να ενσωματωθεί και ο προυπολογισμός για την υπέρβαση του ύψους;
3.ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αλλαγή χρήσης από χώρο ΒΧ σε χώρο ΚΧ υπολογίζεται με το τελευταίο εδάφιο του 19.5, ήτοι ΥΔ χωρίς τον συντελεστή αλλαγής χρήσης.
Τα 13,5μ2 θα πάνε με ΥΔ, ΥΚ και έλεγχο για υπέρβαση αποστάσεων.
Το αν είναι κατηγορία 4 ή 5 θα το ελέγξεις.
Το αν χρησιμοποιήσεις τον μειωτικό συντελεστή θα το κρίνεις με το αν βρίσκεται ο προς τακτοποιήση χώρος σε υπόγεια στάθμη.
Το ξεμπάζωμα θα το πληρώσεις με αναλυτικό χωρίς να έχεις υπέρβαση ύψους, εκτός άμα είσαι σε παραδοσιακό οικισμό οπότε θα έχει και ΥΥ. (19.2).
4. ΕΡΩΤΗΣΗ
Σε κατάστημα 44τμ ο ενοικιαστής πρόσθεσε 22τμ μεταλλικό πατάρι στο ήδη υπάρχον από την άδεια 22τμ και κάλυψε όλη την επιφάνεια του καταστήματος. Μπορούν να τακτοποιηθούν με τον Ν4178/13 με μειωτικό συντελεστή τα αυθαίρετα 22τμ;
4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για πατάρι και σοφίτα, καλύτερα να περιμένουμε την νέα Εγκύκλιο που θα τα ξεκαθαρίζει όλα.
Υπάρχει η πληροφορία ότι το πατάρι έτσι όπως το περιγράφεις θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μειωτικό συντελεστή.
5.ΕΡΩΤΗΣΗ
Πρόστιμο διοικητικό, που έχει επιβληθεί από Μονομελές Πλημμελειοδικείο και έχει εξοφληθεί, για ανέγερση αυθαίρετης οικοδομής, μπορεί να συμψηφιστεί με το πρόστιμο βάση του άρθρου 20 ν.4178/13?ή δε θεωρείται πρόστιμο ανέγερσης βάση της παρ.1?
5.ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όχι, αυτό το πρόστιμο δεν συμψηφίζεται.
Αυτό το πρόστιμο που περιγράφεις είναι ένα για το ποινικό κομμάτι.
Έχτισες αυθαίρετα, θα τιμωρηθείς.
Δεν αφορά το κτίσμα αλλά το πρόσωπο.