Των ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ – ΕΥΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
Αδειες αναμένεται να μείνουν φέτος το χειμώνα πολλές δεξαμενές πετρελαίου, καθώς η ραγδαία αύξηση της τιμής του, το έχει καταστήσει απαγορευτικό για την πλειοψηφία των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ύστερα από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του δεύτερου διαμορφώνεται στο 1,40 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 40%. Έτσι μια οικογένεια με σπίτι των 100τμ που καταναλώνει 2 τόνους πετρέλαιο όλη τη χειμερινή περίοδο, θα ξοδέψει φέτος 2.800 ευρώ, σε αντίθεση με τα 2.000 ευρώ που χρειάστηκε πέρυσι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, προκειμένου να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Ενεργειακά τζάκια, σόμπες πέλετ, φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας, υπέρυθρα πάνελ είναι μερικά μόνο από τα νέα –για τα ελληνικά δεδομένα- συστήματα θέρμανσης, που «υπόσχονται» ζέστη και οικονομία για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν στον «Α.Τ.» οι υπεύθυνοι της εταιρείας «SmartEco energy», που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας, κάθε σύστημα εναλλακτικής θέρμανσης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η πιο συμφέρουσα επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. «Πριν επιλέξει κάποιος ένα σύστημα θα πρέπει να συνυπολογίσει το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομεί, τον χρόνο ζωής του προϊόντος και τον χρόνο απόσβεσης» δηλώνει ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Μηχανικός, Msc κ. Παναγιώτης Βουλέλλης.
Σε αντίθεση πάντως με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το να «φύγει» κάποιος από το πετρέλαιο δεν συνιστά πάντα την οικονομικότερη λύση. Σύμφωνα με τον κ. Βουλέλλη, «όταν για παράδειγμα ένα νοικοκυριό διαθέτει ένα καινούργιο λέβητα υψηλών αποδόσεων, με κάποιες μικρές παρεμβάσεις, όπως η αντιστάθμιση του λέβητα ή οι θερμοστατικές κεφαλές, μπορεί να επιτύχει μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης». Η αντιστάθμιση του λέβητα είναι ουσιαστικά ένα σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας προσαγωγής του θερμού νερού ανάλογα με τη σχέση περιβάλλοντος. Η εν λόγω παρέμβαση κοστίζει 500 ευρώ και σε έναν παλιό λέβητα μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση ακόμη και της τάξης του 50%. Όσον αφορά τις θερμοστατικές κεφαλές, οι οποίες τοποθετούνται μεμονωμένα σε κάθε σώμα, επιτρέπουν στον κάτοχο να ελέγξει τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου. Κοστίζουν 35 ευρώ η μια και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται μπορεί να φτάσει και το 20%.
πηγή : Αδέσμευτος Τύπος (http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=71606)