/// Blog Archive

28 Sep / 2012
Author: spyros Tags: There is no tags Comments: 0

Bookmark and Share

Τα δύο τρίτα των ηλιακών συλλεκτών (18,5 GW) σε όλο τον κόσμο ,έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη το περασμένο έτος,  σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνολικού ύψους 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ηλιακή φωτοβολταϊκή βιομηχανία στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 40 τοις εκατό σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο των ηλιακών συλλεκτών και έχει την πιο ταχεία ετήσια αύξηση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια .

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω, με εγκαταστάσεις σε 1.855 MW πέρυσι έναντι 18,5 GW-ηλιακών εγκαταστάσεων της Ευρώπης , η συνολική ισχύς αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2012, φθάνοντας το 2,8 GW.

Χρόνια μετά την καταστροφική πτώχευση  της Solyndra, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να να ενισχύσουν τις ερευνητικές προσπάθειες , για καινοτόμες τεχνολογίες ηλιακών κυψελών με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ , έχει πρόθεση  να επενδύσει ποσό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ , στον τομέα της ενέργειας από τον ήλιο. Στόχος της είναι να ενισχύσει σημαντικά τις αμερικάνικες βιομηχανίες παραγωγής υλικών πάνελ  με συγκριτικό πλεονέκτημα την τεχνολογία αιχμής.

28 Sep / 2012
Author: spyros Tags: There is no tags Comments: 0

Bookmark and Share
Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε και στη χώρα μας ο θεσμός της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων και της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις περιπτώσεις πώλησης και μίσθωσης ακινήτων, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου κτιρίου.
Μετά από περίπου 1,5 χρόνο λειτουργίας του θεσμού και καθώς το ΠΕΑ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο και της αγοράς των ακινήτων, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) παραθέτει μερικά αρχικά στατιστικά στοιχεία για τα ΠΕΑ που έχουν εκδοθεί, από τη βάση δεδομένων του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων. Η αρχική αυτή φάση των ενεργειακών επιθεωρήσεων διενεργήθηκε από ένα σώμα προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών και αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη αποτύπωση της ενεργειακής κατάστασης ενός μέρους του κτιριακού μας αποθέματος.
Το επόμενο βήμα, αφορά στη δημιουργία ενός σώματος μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών (μέσα από εκπαίδευση και εξετάσεις), στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου (πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων» και σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση), στην εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΥΕΠΕΝ και στην αξιολόγηση των συμπερασμάτων της πρώτης καταγραφής, σε συνδυασμό με κατάλληλα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Με τη συλλογή, επεξεργασία και μελέτη των αποτελεσμάτων από τον έλεγχο των ΠΕΑ, είναι δυνατή η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα οδηγήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων στοχεύοντας σε ουσιαστικές βελτιώσεις του κτιριακού τομέα.

Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, καθώς θα ωφελήσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοίκους των κτιρίων αυτών, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Δείτε εδώ τα στατιστικά :http://www.slideshare.net/YPEKA/09-2012-14483004

 

πηγη : ΥΠΕΚΑ

 


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!