Τα δύο τρίτα των ηλιακών συλλεκτών (18,5 GW) σε όλο τον κόσμο ,έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη το περασμένο έτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνολικού ύψους 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ηλιακή φωτοβολταϊκή βιομηχανία στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 40 τοις εκατό σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο των ηλιακών συλλεκτών και έχει την πιο ταχεία ετήσια αύξηση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια .
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω, με εγκαταστάσεις σε 1.855 MW πέρυσι έναντι 18,5 GW-ηλιακών εγκαταστάσεων της Ευρώπης , η συνολική ισχύς αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2012, φθάνοντας το 2,8 GW.
Χρόνια μετά την καταστροφική πτώχευση της Solyndra, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να να ενισχύσουν τις ερευνητικές προσπάθειες , για καινοτόμες τεχνολογίες ηλιακών κυψελών με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ , έχει πρόθεση να επενδύσει ποσό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ , στον τομέα της ενέργειας από τον ήλιο. Στόχος της είναι να ενισχύσει σημαντικά τις αμερικάνικες βιομηχανίες παραγωγής υλικών πάνελ με συγκριτικό πλεονέκτημα την τεχνολογία αιχμής.
Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, καθώς θα ωφελήσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοίκους των κτιρίων αυτών, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.
Δείτε εδώ τα στατιστικά :http://www.slideshare.net/YPEKA/09-2012-14483004
πηγη : ΥΠΕΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες επιλύεται το πρόβλημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση, ώστε να υπάρξει άρση της σχετικής απαγόρευσης, που έχει επιβληθεί στην Πελοπόννησο, καθώς επίσης ότι υπάρχει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εξορθολογισμού για τον κορεσμό του δικτύου προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Ν. Βασιλάκος. Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά την εκδήλωση υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΡΑΕ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Με την συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη και τον πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκο εξασφαλίζεται η ανάδειξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε ότι «στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΡΑΕ επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα της εξαίρεσης των φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση, μετά την απόφαση για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα η ΡΑΕ έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου μια δέσμη προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου». Σημειώνεται ότι το θέμα ανέδειξαν τα τοπικά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήματα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου), με κοινή παρέμβαση τους προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτο, ζητώντας την άμεση αναστολή της απόφασης, που επέβαλε «πάγωμα» στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων για το δίκτυο Πελοποννήσου.
Πηγή: ΤΕΕ
Τέλος στις απώλειες των δυο τρίτων της ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά, από τη βενζίνη που καίμε στα αυτοκίνητα, μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα που ξοδεύουμε για φωτισμό, η οποία υπό την μορφή θερμότητας διαχέεται στο περιβάλλον και χάνεται, επιδιώκουν να βάλουν με ένα νέο υλικό που μετατρέπει τη ζέστη σε ηλεκτρικό ρεύμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ίλινοϊ. Αποτελούμενο, κυρίως, από μόλυβδο και τελλούριο, το νέο υλικό είναι μια παραλλαγή εκείνου που χρησιμοποιήθηκε στη θερμοηλεκτρική γεννήτρια του ρομπότ Opportunity το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη. Το ίδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα, για να μετατρέπει τη θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα και να φορτίζει την μπαταρία σε υβριδικά μοντέλα. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, ακόμη και σε κινητήρες εσωτερικών καύσεων που παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία, όπως οι κινητήρες των πλοίων. Τα θερμοηλεκτρικά υλικά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, η απόδοσή τους, όμως, έως σήμερα, ήταν υπερβολικά μικρή για να μπορούν να αξιοποιηθούν σε εμπορική κλίμακα. Η υψηλή αποδοτικότητα του νέου υλικού, αναφέρουν στο βρετανικό περιοδικό Nature οι ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι αξιοποιεί τις ταλαντώσεις σε πολλά μήκη κύματος: μικρά, μεσαία και μεγάλα. Η προσεκτική ρύθμιση της εσωτερικής δομής του υλικού επέτρεψε στους ερευνητές να αυξήσουν την απόδοσή τους στο 15 με 20%, συγκρίσιμη με την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Στο επίπεδο αυτό, υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για την ανάκτηση της χαμένης θερμότητας και τη μετατροπή της σε χρήσιμη ενέργεια» εκτιμά ο Μέρκιουρι Κανατζίδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας
Κάποτε ήταν κοινό αγαθό, καθώς υπήρχε σε αφθονία, αλλά τώρα σπανίζει, λόγω της παράνομης υλοτομίας. Πρόκειται για ένα δένδρο, η αξιοποίηση του οποίου έχει ιστορία 200 και πλέον χρόνων, καθώς έχει και ένα μεγάλο μυστικό: «Κανείς, ακόμη και στο χωριό μου δεν ξέρει καν ότι πρόκειται για ένα δέντρο θυμίαμα» αναφέρει ο 54χρονος Κινέζος Chan, ο οποίος διατηρεί μια φυτεία της Aquilaria Sinensis ή Agarwood, ενός αειθαλούς δένδρου με ύψος που κυμαίνεται από 6 έως 20 μέτρα.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών, ο Chan έχει φυτέψει 10.000 νέα δένδρα, ανανεώνοντας το δάσος της οικογενειακής φάρμας, που αριθμεί συνολικά περίπου 300.000 δένδρα, στο νησί Koon, μόλις δυο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Χόνγκ Κόνγκ. Κι αυτό όχι μόνο γιατί λατρεύει τα συγκεκριμένα δένδρα, αλλά και γιατί του προσφέρουν ένα υψηλό εισόδημα: κάθε δενδρύλιο απ’ αυτά μπορεί να πιάσει και 600 δολάρια στην αγορά και αν τα αφήσει να μεγαλώσουν για δέκα χρόνια, τότε τα 10.000 που φύτεψε θα του αποδώσουν εκατομμύρια, καθώς το καθένα μπορεί να φτάσει και στην τιμή των 125.000 δολαρίων. Θύμα της τιμής του και της περιορισμένης προσφοράς του έχει πέσει το δένδρο αυτό.
Στο νησί φτάνουν νύχτα, με γρήγορα σκάφη, παράνομοι υλοτόμοι, αναζητούν στο πυκνό δάσος τα συγκεκιμένα δένδρα και τα καταστρέφουν, αφού η αξία τους συγκρίνεται με του χρυσού. Ως και 2.500 δολάρια πωλείται στην αγορά ένα χιλιόγραμμο σκόνης του δένδρου καλής ποιότητας, η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή αρωματικών sticks και θυμιάματα ένα εμπόριο που ανθεί και πάλι στην ηπειρωτική Κίνα. Ρινίσματα του μυρωδάτου ξύλου χρησιμοποιούνται, όμως, και σε αφεψήματα, καθώς και παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
“Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και περισσότεροι πελάτες αγοράζουν ξύλο θυμίαμα. Γενικά τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τη λατρεία του θείου” αναφέρει υπάλληλος καταστήματος στο Χόνγκ Κόνγκ, φανερώνοντας ότι μαζί με τον καπιταλισμό οι Κινέζοι ανακαλύπτουν και πάλι τον …Θεό. Λίγοι, ωστόσο, απ’ όλους αυτούς γνωρίζουν πως η πόλη οφείλει το όνομά της στο συγκεκριμένο δένδρο. Εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν η πόλη είχε αναδειχθεί σε βασικό περιφερειακό προμηθευτή των ασιατικών αρωμάτων, με το συγκεκριμένο δένδρο να κυριαρχεί μεταξύ των εμπορευμάτων, όλοι άρχισαν να μιλάνε για το Kong (=λιμάνι, στα Καντωνέζικα) του Hong (=αρωματικό, στην ίδια διάλεκτο). Σήμερα το Hong Kong, με τη ραγδαία αστικοποίηση, έχει μεταβληθεί σε ένα …δάσος του τσιμέντου και του ατσαλιού, αλλά ορισμένοι, όπως ο αγρότης Chan, ελπίζει ότι η παράδοση και η κληρονομιά των εξαιρετικά αρωματικών δένδρων δεν θα ξεχαστεί, κι ότι όλο και περισσότερα απ’ αυτά θα φυτεύονται στην περιοχή, έστω κι αν αυτό σημάνει πτώση της τιμής του στο εμπόριο.
Αλλαγές στη διανομή των καυσόξυλων φέρνει ο νέος Αγορανομικός Κώδικας ο οποίος τέθηκε υπό διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται η διακίνηση θα γίνεται υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρος (κιλά, τόνοι).
Η αλλαγή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην ξυλεία για θέρμανση, λόγω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το λίτρο, αλλά και λόγω του ότι επιτήδειοι έμποροι… βρέχουν τα ξύλα πριν τα πουλήσουν.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος