Το 73% των Αμερικανών δήλωσαν – όταν ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής έρευνας – πως θα κυριεύονταν από πανικό αν κάποια στιγμή έχαναν το «έξυπνο» κινητό τους. Επιπλέον, 14% δήλωσαν πως θα αισθάνονταν απελπισμένοι. Το 58% όσων κατέχουν ένα smartphone τεσεκάρει τουλάχιστον ανά ώρα το κινητό του, ακόμη και την ώρα που πάει στο κρεβάτι ή στο μπάνιο, ενώ 24% παραδέχεται ότι ελέγχει το κινητό του ενώ οδηγεί και 9% κάνει το ίδιο ακόμη και στη διάρκεια κάποιας θρησκευτικής τελετής.
Ως την οδό για την επικράτηση στον πλανήτη μιας νέας μορφής αποικιοκρατίας χαρακτήρισαν ηγέτες αναπτυσσόμενων κρατών και περιβαλλοντικών οργανώσεων την “πράσινη οικονομία”. Έτσι στην αποτυχία της Συνόδου του ΟΗΕ “Rio+20”, για την βιώσιμη ανάπτυξη, και την απογοήτευση για το τελικό κείμενο που υπόγραψαν εκπρόσωποι από 195 χώρες, ήρθε να προστεθεί η άρνηση των αναπτυσσόμενων χωρών να αποδεχθούν την έκκληση για τη μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία», θεωρώντας ότι αυτό απειλεί τις προοπτικές για τη δική τους ανάπτυξη.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δήλωσε ότι η πράσινη οικονομία είναι «η νέα μορφή αποικιοκρατίας», καθώς οι χώρες του πλούσιου Βορρά «θέλουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς παρέμβασης προκειμένου να παρακολουθούν και να εκτιμούν τις εθνικές πολιτικές χρησιμοποιώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ως δικαιολογία» όπως είπε.
Παράλληλα, κάλεσε τις αφρικανικές χώρες να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους τους από τις πολυεθνικές εταιρείες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κατηγόρησε τις ανεπτυγμένες χώρες ότι «λεηλατούν τον πλανήτη, καταναλώνοντας ελεύθερα τους φυσικούς πόρους». Εκπρόσωποι αυτοχθόνων πληθυσμών διοργάνωσαν «αντι-σύνοδο» στο Ρίο και εξέδωσαν διακήρυξη με την οποία, επίσης, χαρακτηρίζουν την πράσινη οικονομία «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της Γης».
Το περιοδικό Nature ανέφερε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες διαφώνησαν με τη χρήση του όρου «πράσινη οικονομία» στο τελικό κείμενο της συνόδου, εφόσον δεν ακολουθείται από τη φράση «στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της εξάλειψης της φτώχιας».
Από την πλευρά της, η Greenpeace ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών για την οριοθέτηση προστατευόμενης περιοχής η οποία θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Αρκτική και θα εμποδίζει την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων που ήδη υπέγραψαν το κείμενο είναι το πρώην μέλος των Beatles Πολ ΜακΚάρτνεϊ, οι ηθοποιοί Πενέλοπε Κρουζ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζουντ Λο, Τζέρεμι Άιρονς και Γιώργος Χωραφάς, ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ και οι τραγουδιστές Τομ Γιόρκ και Άνι Λένοξ.
Ως μανιτάρια «φυτρώνουν» τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία ενώ διασφαλίζουν τις ανέσεις μιας απόδρασης από την καθημερινότητα (φυσικά σε όσους έχουν αντίστοιχο βαλάντιο), ικανοποιούν παράλληλα τις οικολογικές ανησυχίες τους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα «πράσινα» ξενοδοχεία εμπλέκουν στο …οικολογικό κίνημα το οποίο εκφράζουν και τους πελάτες τους, π.χ. ωθώντας τους πελάτες στην ποδηλασία αντί της χρήσης αυτοκινήτου, προκαλώντας τους να φυτέψουν δένδρα ή φυτά στο περίβολο της ξενοδοχειακής μονάδας, καλλιεργώντας λαχανικά και φρούτα τα οποία καταναλώνουν στο εστιατόριο ή απλώς ζητώντας να επαναχρησιμοποιούν τις πετσέτες τους !
Με την βοήθεια ειδικών του «πράσινου» τουρισμού, το CNN κατέγραψε 10 πολυτελή οικολογικά ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, ορισμένα από τα οποία και σας παρουσιάζουμε:
Green House Hotel (Bournemouth, Ηνωμένο Βασίλειο) Είναι ένα boutique ξενοδοχείο σε μια γοητευτική παράκτια πόλη στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας και οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονται ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηριστικά του: κρεβάτια κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, όπως μπαμπού, διασφαλίζει τη θέρμανσή του από ηλιακά πάνελ, συλλέγει τα όμβρια ύδατα, διαθέτει σύστημα βιολογικού καθαρισμού υδάτων, χρησιμοποιεί συστηματικά τοπικά τρόφιμα.
Can Marti ( Ίμπιζα, Ισπανία) Το ισπανικό τουριστικό νησί μπορεί να είναι ένα διεθνούς φήμης τουριστικός προορισμός, ωστόσο, είναι και ένας ελκυστικός προορισμός για όσους διακατέχονται από οικολογική συνείδηση. Η συγκεκριμένη αγροικία, κτισμένη πριν από 400 χρόνια, διαθέτει σήμερα φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παροχή ζεστού νερού από ανακυκλωμένο νερό με ηλιακό σύστημα θέρμανσης, πισίνα βιολογικού καθαρισμού, με φίλτρα και φυτά αντί χημικές ουσίες, καθώς και προσφορά δωρεάν ποδηλάτων για βόλτες σε όλο το νησί.
Le Fay Resort and Spa (Λίμνη Garda, Ιταλία) Με θέα τη λίμνη το ξενοδοχείο έχει σχεδιαστεί να συνδυάζει την πολυτελή φιλοξενία με την περιβαλλοντική ευθύνη. Βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη της Βερόνα, είναι εναρμονισμένο στο τοπίο και χρησιμοποιεί state-of-the-art τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται: μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, που διασφαλίζει την παροχή ζεστού νερού και κλιματισμού, διαθέτει μικροστροβίλους, φωτοβολταϊκά πάνελ και λογισμικό για τη διαχείριση εξοικονόμηση ενέργειας και μέγιστη αξιοποίηση του νερού.
Campi Ya Kanzi (Κένυα) Στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο, μια ώρα πτήση από το Ναϊρόμπι, βρίσκεται αυτό το ξενοδοχείο που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να κατασκηνώσουν στην έρημο της Αφρικής. Η πολυτέλεια Tented Safari Camp, συνδυάζεται με την ευρηματικότητα των Ιταλών ιδιοκτητών του ξενοδοχείου και τη φιλοξενία της τοπικής κοινωνίας των Maasai. Έχει κερδίσει μια σειρά βραβεία του οικολογικού τουρισμού. Το νερό που χρησιμοποιείται είναι βρόχινο, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ το φαγητό μαγειρεύεται με χρήση ενός φιλικού προς το περιβάλλον άνθρακα. και θερμικών ηλιακών πάνελ παρέχουν ζεστό νερό.
Οι ανεμογεννήτριες συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά μια γαλλική εταιρεία υποστηρίζει τώρα ότι οι ίδιες μπορούν να λύσουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας!
Η EOLE, όπως ονομάζεται η εταιρεία, ισχυρίζεται ότι έχει τροποποιήσει με επιτυχία το παραδοσιακό σχεδιασμό ανεμογεννητριών για τη δημιουργία του WMS1000, μιας συσκευής που μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον υγρό αέρα. Τη νέα ανεμογεννήτρια σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά αργότερα εφέτος, δίνοντας έμφαση αρχικά στις απομακρυσμένες κοινότητες στις άνυδρες χώρες, όπου οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι. “Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στις αγροτικές περιοχές να καταστούν αυτάρκης όσον αφορά την παροχή νερού” λέει ο Thibault Janin, διευθυντής μάρκετινγκ της EOLE Water. “Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθούν στρόβιλοι, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν νερό για μικρές πόλεις ή περιοχές με μεγάλο πληθυσμό» προσθέτει.
Το πρότυπο της WMS1000, μια ανεμογεννήτρια ύψους 24 μέτρων, έχει στηθεί στην έρημο κοντά σε Abu Dhabi και είναι ήδη σε θέση να παράγει 62 λίτρα νερό την ώρα. Η κάθε ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει έως και 1.000 λίτρα νερό κάθε μέρα, ανάλογα με το επίπεδο της υγρασίας. Δηλαδή, να καλύπτει τις ανάγκες 2-3.000 κατοίκων. Η ίδια ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ενώ “παγιδεύει” αέρα, από τον οποίο αποσπά, μέσω ενός ηλεκτρικού συμπιεστή ψύξης που βρίσκεται πίσω από τις προπέλες, την υγρασία, την οποία συμπυκνώνει και συλλέγει, σε μια δεξαμενή αποθήκευσης στη βάση της ανεμογεννήτριας. Εκεί, το νερό φιλτράρεται και καθαρίζεται πριν διατεθεί στην κατανάλωση.
Η νέα αυτή τεχνολογία θα είναι ιδιαίτερα χρήση σε απομονωμένες κοινότητες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, καθώς και στα απομακρυσμένα νησιά της ασιατικής Ηπείρου, που έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε φαλές πόσιμο νερό. Βεβαίως, το κόστος εγκατάστασης κάθε τέτοιας ανεμογεννήτριας είναι υψηλό, από 500-600.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή όπου θα εγκατασταθεί, παραδέχονται στην EOLE Water. “Αν τη συγκρίνουμε με την μακροπρόθεσμη λύση που δίνει, δεν είναι τόσο ακριβή” απαντούν, ωστόσο, ελπίζουν σε μεγάλες παραγγελίες, οπότε θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, κι έτσι η τιμή θα μπορέσει να μειωθεί.
Η θερμική απεικόνιση μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την απώλεια θερμότητας των κτιρίων, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην πιο αποτελεσματική μόνωση.
Στόχος του προγράμματος Essess που αναπτύσσει αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ), είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που επιδρούν στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά και οι λογαριασμοί ενέργειας, μέσω της εξέτασης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Η ιδέα βασίζεται στην αντίστοιχη του Street View της Google, με την χρήση πολυφασματικής κάμερας θερμικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα δημιουργεί μια τεράστια βάση δεδομένων χαρτογράφησης του ενεργειακού προφίλ οικιστικών και εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ,χάρη σε ένα στόλο πέντε αυτοκινήτων, τα οποία χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για την αξιολόγηση κάθε κτιρίου. Το προφίλ αυτό αντιστοιχεί στο 20-30% των προβλημάτων, ενώ οι εμπνευστές του προγράμματος ελπίζουν ότι ως το τέλος του 2012 θα έχουν καλύψει το 10% των 125 εκατομμυρίων κτιρίων που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη δουλειά έχει γίνει στην Βρετανία από το 2002 και την εταιρεία θερμικών απεικονίσεων IRT, που έχει καταγράψει περίπου 200.000 κτίρια. Σήμερα η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει ευκολότερα και φθηνότερα, καθώς έχουν βελτιωθεί οι θερμικές κάμερες και κοστίζουν μόλις 5.000 ευρώ. Όσο για το κίνητρο είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφενός λόγω της ανάγκης περιορισμού της ρύπανσης, αφετέρου του κόστους της ενέργειας.