Δύο διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν πειράματα γεωμηχανικής, κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά, πιθανότατα παραβιάστηκαν από μια εταιρεία, η οποία παραδέχεται ότι έριξε δεκάδες τόνους σιδήρου στον Ειρηνικό Ωκεανό, δυτικά του Καναδά, προκειμένου να αυξήσει τους πληθυσμούς του φυτοπλαγκτού και των ψαριών της περιοχής.
Η διασπορά σωματιδίων σιδήρου στους ωκεανούς έχει προβληθεί τα τελευταία χρόνια ως μία αποτελεσματική τεχνική κατά της υπερθέρμανσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με βάση τα συμπεράσματα ενός διεθνούς πειράματος, καθώς με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να δεσμευτούν και να απορροφηθούν από τις θάλασσες μεγάλες ποσότητες λεονάζοντος ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, του κατ’ εξοχή «αερίου του θερμοκηπίου». Το διοξείδιο του ανθρακα μπορεί να «θαφτεί» στα βάθη των θαλασσών με την ενδιάμεση βοήθεια που παρέχει το φυτοπλαγκτόν, το οποίο, από τη μία, βρίσκει “νόστιμο” τον σίδηρο, τον τρώει και έτσι πολλαπλασιάζεται ραγδαία, ενώ από την άλλη, «ρουφάει» το ανθρωπογενές ατμοσφαιρικό διοξείδιο.
Η λύση, ωστόσο, εντάσσεται στο διαφιλονικούμενο πεδίο της γεωμηχανικής (geo-engineering), αφού αρκετοί επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι κ.α., έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις τέτοιων ιδεών. Η εταιρεία Haida Salmon Restoration Corporation παραδέχεται ότι πραγματοποίησε ένα τέτοιο πείραμα τον περασμένο Ιούλιο. Περίπου 100 τόνοι θειικού σιδήρου διασκορπίστηκαν στον ωκεανό, προκαλώντας εκρηκτική αύξηση του φυτοπλαγκτού σε μια έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στόχος του πειράματος δεν ήταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η αύξηση των πληθυσμών σολομού και άλλων ψαριών που τρέφονται με φυτοπλαγκτό. Εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η εταιρεία είχε ενημερωθεί πως το πείραμα παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία του Καναδά, αλλά πιθανότατα παραβιάζει και τα δύο διεθνή μορατόριουμ στη λίπανση των ωκεανών, τη Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα του ΟΗΕ και τη Συνθήκη του Λονδίνου.