Η Κλιματική Αλλαγή …ζέστανε και πάλι το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου στην Αρκτική, βόρεια της Αλάσκα. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν – έπειτα από παύση 12 ετών, λόγω των τεχνικών και νομικών προβλημάτων – να παραχω-ρήσουν άδειες για ερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου για την περιοχή στη αγγλοολλανδική Shell.
Μετά την καταστροφική διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα Deepwater Horizon της ΒP στον Κόλπο του Μεξικού, την άνοιξη του 2010, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στον αμερικανικό Βορρά. Για την άρση της απαγόρευσης επέβαλε αυστηρότερα κριτήρια για τις νέες αιτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Shell κλήθηκε να παρουσιάσει σχέδια για την αντιμετώπιση διαρροής τρεις φορές χειρότερης από ό,τι σε προηγούμενες αιτήσεις για γεωτρήσεις, αλλά και να προβλέψει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας για διάστημα 30 ημερών (αντί για τρεις), όπως, επίσης, να προσδιορίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ατυχήματος. Παράλληλα η εταιρεία συμφώνησε να υλοποιήσει πρόγραμμα για την παρακολούθηση της φάλαινας μυστακοκήτους (Balaena mysticetus) από την 1η Αυγούστου.
Παρόλα αυτά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για εφιαλτικές επιπτώσεις σε περίπτωση διαρροής στα παγωμένα νερά, θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική, ενώ υπογραμμίζουν πως τα οικοσυστήματα της περιοχής δεν είναι επαρκώς μελετημένα ώστε να καθοριστούν προτεραιότητες στα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Κατά την οργάνωση για την προστασία των ωκεανών, Οceana, χρειάζεται να ολοκληρωθούν επαρκείς επιστημονικές μελέτες στην Αρκτική, με κόστος 20 εκατ. δολάρια το χρόνο και για διάστημα 5-7 ετών.
Πάντως, ακόμη κι αν οι έρευνες δώσουν θετικά αποτελέσματα, θα περάσει μια δεκαετία πριν αρχίσει η παραγωγή, σε μια περιοχή όπου η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS εκτίμησε το 2008 ότι υπάρχουν έως και 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 13% των παγκόσμιων αποθεμάτων που είναι τεχνικά εφικτό να ανακτηθεί. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση, από την πώληση αδειών έρευνας μόνο στη θάλασσα Τσούκσι της Αρκτικής, εισέπραξε 2,7 δισ. δολάρια ! Πηγή: Γραφείο Τύπου ΤΕΕ