Περαιτέρω διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εντάσσονται στο νέο καθεστώς αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης (ν. 4178/13) προωθεί ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες διευκολύνσεις αφορούν κυρίως τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ δίνεται οριστική λύση σε όσους είχαν ενταχθεί στο νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων («νόμος Μπιρμπίλη») και δεν είχαν αποπληρώσει τα σχετικά πρόστιμα.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ενταχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου» για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (ν. 4014/11) και έχουν πληρώσει μόνο τα προβλεπόμενα παράβολα ή σταμάτησαν να πληρώνουν τα σχετικά πρόστιμα, να ενταχθούν και στο «νόμο Καλαφάτη» μέχρι τις 6 του ερχόμενου Φεβρουαρίου με συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβάλει και όσων προβλέπει ο νέος νόμος.
Ειδικότερα, όσον αφορά τρίτεκνους και πολύτεκνους, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκπίπτουν έως και 80% των προβλεπόμενων προστίμων για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προσκομίζοντας είτε το εκκαθαριστικό της εφορίας, είτε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Έτσι, οι πολύτεκνοι θα έχουν έκπτωση 80% για την κύρια και 50% για τη δευτερεύουσα κατοικία. Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ή οικογενειακό έως 40.000 θα έχουν έκπτωση 70% για την κύρια κατοικία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί στο «νόμο Παπακωνοταντίνου» (ν. 4014/11) καλούνται να υπαχθούν και στο νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης 4178/13, «νόμος Καλαφάτη», άσχετα αν έχουν εξοφλήσει τα πρόστιμα ή όχι. Κι αυτό, γιατί ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα γίνει συμψηφισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί με τα όσα ορίζει ο νέος νόμος και εάν έχουν καταβληθεί περισσότερα, θα επιστραφούν.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν ακόμη εντάξει το αυθαίρετο τους σε κάποια από τις ρυθμίσεις τακτοποίησης (ν. 3843/2010 τακτοποίηση ημιυπαιθρίων «νόμος Μπιρμπίλη» ή ν. 4014/11 «νόμος Παπακωνσταντίνου») να ενταχθούν μέχρι το τέλος του 2014 στο νέο «νόμο Καλαφάτη», ώστε να αποφύγουν τυχόν «παρατράγουδα» με κυρώσεις, καθώς θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων από τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, στην εταιρία του Κτηματολογίου και στη ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι η μεταφορά των δηλώσεων από το ν. 4014/11, «νόμος Παπακωνσταντίνου», στο νέο νόμο γίνεται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ενταχθεί στο «νόμο Παπακωνσταντίνου» και έχουν ήδη καταβάλει παράβολο και η διαδικασία εξόφλησης του προστίμου έχει ολοκληρωθεί, είτε βρίσκεται σε εξέλιξη, καλούνται να υποβάλουν απλή δήλωση υπαγωγής στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ. Η δήλωση θα γίνει με απλή συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας μέσω του συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω μηχανικού.
Έχει σημασία να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής οι αιτήσεις υπαγωγής στο νέο νόμο ξεπερνούν τις 70.000, με μέσο ρυθμό 700 δηλώσεις ημερησίως
πηγή : .b2green